Johnny Wahlquist slog nyligen Europa rekordet i bänkpress på 341 kg. Vilka effekter, krafter och hastigheter utvecklas på dessa höga vikter?

Johnny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag tog kontakt med Johnny och frågade om han var intresserad av en test i bänkpress. Johnny tände till och vill absolut genomföra en test i bänkpress. Jag och Stellan Kjellander åkte ner till Simrishamn för att genomföra dessa tester fredagen den 3 april. Styrkelokalen låg i källaren på en skola som var under ombyggnad. Här kändes det som man var tillbaka på 60 talets anläggningar. Massvis med gammal utrustning lågt i tak och en häftig miljö om syftet är att bli stark. 

Gym

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När vi kom fram stod han och värmde upp med lite benböj. Denna sympatiske man med glimten i ögat tog emot oss och som har en kroppshydda som kunde få vem som helst att rygga tillbaka. Men som vanligt när man träffar stora och starka människor visar det sig att dessa personer alltid är tillmötesgående och trevliga och mycket trygga i sin tillvaro.

Benböj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter att ha kopplat upp all utrustning MuscleLab och Johnny hade värmt upp ordentligt .

Uppvärmning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Började testen på 270 kg där han körde en 3:a i maximal hastighet. 

270 kg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nästa vikt blev 300 kg där han även där körde en 3:a i maximal hastighet.

 300 kg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sista vikten som testades var 330 kg där han även på denna vikt körde en 3:a till min stora förvåning. Och givetvis i maximal hastighet.

Laddning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

330 kg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter genomgång av testresultaten visade det sig till allas glädje att Johnny i dagsläget har en teoretisk kapacitet att lyfta 373 kg i bänkpress. Sedan kommer en hel del andra faktorer till i verkligheten. Nästa tävling är i mitten av maj i Finland kanske det kan bli ett världsrekord av Johnny. Rekordet i dag ligger på 351 kg. Och med tanke på testresultatet har Johnny kapacitet att slå detta om alla bitar faller på plats just denna dag.

Nedan följer en redovisning av testen.

Effektutveckling (Watt) på olika belastningar koncentriskt

Power

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kraftutveckling (Newton)på olika belastningar koncentriskt

Force

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hastighet i rörelsen (meter/sekund) på olika belastningar koncentriskt

Velocity

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Effekt (Watt) på de testade belastningarna koncentriskt

Power

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kraft (Newton) på de testade belastningarna koncentriskt

Force

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hastighet(meter/sekund) på de testade belastningarna koncnetriskt

Velocity

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Topphastighet(meter/sekund) på de testade belastningarna koncentrikst

Topp hastighet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tid till topphastighet(sekund) på de testade belastningarna koncentriskt

Tid till topphastighet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Effekt(Watt) på de testade belastningarna eccentriskt

Power Ecc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kraft(Newton) på de testade belastningarna eccentriskt

Force ecc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Övriga testresultat.

1 RM = vad man kan lyfta 1 gång     373,87 kg

Max avg power= genomsnittet av power på alla belastningar 1052 Watt

External load = den belastning där högst effekt upmättes 173,63 kg

Watt/kilo kroppsvikt 6,418

Styrka snabbhets faktor Johnnys förhållande mellan snabbhet och styrka 3,820

För att få en förståelse vad Johnnys kapacitet ligger på så lägger jag in en test på mig själv när jag var god för 120 kg i bänkpress. Det är min graf som är blå om ni trodde något annat. Där det är Power i den vertikala stapeln och kg horisontellt. Nu kanske polleten ramlar ner när man får se att jag har aldrig varit stark i bänkpress trots pers på 145 kg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sammanfattning

I styrkelyft är effektutvecklingen av mindre betydelse även om jag tycker att man även i denna idrott man kan lägga in sådana pass då och då. Kraftutveckling som Johnny producerar är grymt höga världen. Dessa världen är mycket sällsynta även när man tester elitidrottsmän i benstyrka. Att hastigheterna blir låga är inte så konstigt eftersom belastningarna är mycket stora i denna övning. Även topphastigheter och tid till topphastigheter är även dessa av mindre betydelse eftersom stången ska bara upp oavsett hur lång tid det tar. Denna idrott behöver inte egenskaper som att kunna procucera stor kraft på kort tid som de flesta andra idrotter behöver. Tittar man på 1 RM som Johnny borde kunna prestera om allt stämmer så är det helt makalösa vikter som egentligen ligger bortom fantasin för oss andra men inte för Johnny han har bestämt sig och jag tror att han sneglar bort mot de 400 kilorna som ska upp i framtiden. Han är lite som mig man måste tro att allt är möjligt annar blir det ingen utveckling. Tittar man på Johnnys styrka snabbhetsförhållande så är det inte så förvånande med tanke på sin idrott att han är extremt stark i förhållande till sin snabbhet. Och det är det som denna idrott går ut på.

Problemet med dagens idrott är att många kopierar styrkelyftare och tyngdlyftare i sin egen träning och det är förödande om man har en idrott där man ska producera kraft på mycket kort tid. Och sker denna idrott på ett ben i taget är det att rekommendera att träna upp maximalstyrkan den intra och den intermuskulära koordinationen på ett ben itaget.

Jag vill tacka Johnny att det var möjligt att genomföra dessa tester. Nästa projekt kanske kan bli benböjs test upp mot 400 kg.

Lycka till med din satsning!

Riggan

© XENDON AB 2009